Sfaturi pentru a-ți recăpăta vitalitatea
Dacă ai un ritm de viață alert și simți că nu îți mai ajunge timpul pentru câte ai de făcut, este normal să te simți obosit. În acest caz, se impun câteva măsuri.
Respectă-ți programul de somn!
Știai că, în medie, dormim cu 1 oră și jumătate mai puțin decât acum 50 de ani? Nici nu este de mirare, având în vedere că suntem din ce în ce mai ocupați, iar tehnologia (telefoanele mobile, tabletele etc.) i-a acaparat pe mulți dintre noi. Somnul este însă o activitate biologică esențială pentru fizic și psihic.
Privarea de somn repetată nu numai că întreține oboseala cronică, ci favorizează și luarea în greutate, apariția diabetului zaharat de tip 2, a bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii, a durerilor de cap. Așadar, dă-i somnului ce-i al lui! Seara, umple-ți timpul cu activități relaxante (baie, masaj); cina este bine să fie luată cu 3 ore înainte de culcare.
Aerisește camera în care dormi și înlătură sursele de luminozitate, pentru că lumina acționează direct asupra hipofizei, glandă care influențează ceasul biologic.
Expune-te la lumină
Indiferent de anotimp, fă-ți plinul de... lumină. Expunerea la lumina naturală a zilei este necesară pentru reglarea orologiului biologic. Mai ales în sezonul rece, când stăm mai mult în încăperi, se poate produce un dezechilibru al acestui ceas intern, cu consecințe precum tulburările de somn și, implicit, oboseala.
Află pe Clicksanatate.ro cum să faci corect un masaj energizant al tălpilor!
Ce probleme de sănătate sunt indicate de palmeAfecțiuni care te fac să mergi des la toaletă